Griekse olijven en olijfolie

Olijven uit Griekenland zoals de Kalamata olijf staan zeer hoog aangeschreven. De geoogste olijven worden gepekeld en gefermenteerd waardoor ze de kenmerkende donkerpaarse kleur krijgen. Voor de olijfolie wordt de Koroneiki-variant gebruikt. Bij Griekishop kun je terecht voor zowel overheerlijke Griekse olijven als topkwaliteit Griekse olijfolie.

Griekse olijven en olijfolie
Toon filters

Toont alle 7 resultaten

Een historisch goed

Archeologische vondsten bewijzen dat al meer dan 8.000 jaar geleden men olijven gebruikte om olie uit te persen. Op Kreta werden bij Knossos en Phaistos kruiken gevonden die olijfolie bevatten. Niet voor niets zijn olijven en olijfolie onlosmakelijk verbonden met de mediterraanse way of life.

In de Griekse mythologie was het de godin Pallas Athena die de Griekse stad Athene een olijfboom schonk. De olijfboom werd door de Atheners zelfs als waardevoller gezien dan het geschenk van Poseidon, die een zoute bron aanbood.

Overheerlijke Griekse olijven

Een tafel vol mezzes (Griekse tapas) is niet compleet zonder een schaaltje olijven. Hiervoor kun je groene Chalkidiki olijven gebruiken die mooi groot en vlezig zijn. Of de meest beroemde: de Kalamata olijven. Een mooie donkerpaarse kleur en wat milder van smaak doordat ze op ambachtelijke wijze zijn gefermenteerd.

Voor olijfolie wordt doorgaans de Koroneiki olijven gebruikt. Liefkozend de koningin der olijven genoemd. Dit type olijf geeft een prachtige olijfolie die vol zit met goede onverzadigde vetten en vitamine E.

De olijfolie-gigant

Griekenland is één van de grootste landen in de olijfolieproductie en zelfs het grootste land als je de consumptie per inwoner bekijkt. Griekse olijven en olijfolie is dan ook een wezenlijk onderdeel van de Griekse keuken.