Beschrijving
Verankerd in de Griekse cultuur
De ‘spooned sweets’ zijn wellicht de beste voorbeelden van de Griekse gastvrijheid. In de klassieke oudheid geloofde men dat de goden in menselijke vorm konden verschijnen en derhalve uitermate gastvrij behandeld dienden te worden (theoxenia). Tot op de dag van vandaag is die gastvrijheid nog altijd verankerd in de Griekse cultuur. Bij die cultuur hoort ook de zogeheten ‘Glyko tou Koutaliou’, letterlijk vertaald een ‘lepel zoet’. Ingemaakte vruchten die teruggaan tot aan de oudheid waarbij het werd ontdekt als methode om voedsel langer te kunnen bewaren. Kweeperen werden gekookt in wijn en later bedekt in honing waardoor de pectine vrij kwam. Een stofje wat zo belangrijk is voor het maken van jams en marmelades. Als gast werd je overweldigd door allerlei zoetheden zoals deze.
Deze heerlijke ‘zoete lepel’ met kweepeer verschilt wel in textuur van jams en marmelades. Vruchten worden in zijn geheel of geraspt, gekookt in een suikersiroop die vaak wordt verrijkt met citrus. Serveer het klassiek op een glazen schoteltje met een glas water erbij, of als topping over Griekse yoghurt.
Volgens traditionele receptuur uit Pilion
Ten noorden van het schiereiland Evia ligt Pilion. Een bergachtig gebied omringd door de zee. De traditionele spoon sweets en jams zijn er legendarisch. Recepturen worden doorgegeven van generatie tot generatie. De verse vruchten van het rijke land van Pilion lenen zich uitstekend voor deze verfijnde receptuur.
Over Petits Grecs
Sinds 2014 wordt er vanuit Thessaloniki allerlei heerlijke zoetigheden gemaakt. Van klassieke Griekse koekjes tot deze traditionele ‘spoon sweets’. Met een select team van chefs en patissiers worden de recepten bedacht en verwerkt tot de meest verfijnde Griekse traktaties. Elk recept komt van een ander deel uit Griekenland. Sommige blijven dicht bij het origineel en volgen de traditie, andere hebben een interessante twist.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.